Tesla boekte in het eerste kwartaal een winst van meer dan 3 miljard Dollar

Tesla meldde een winst van 3,3 miljard Dollar in het eerste kwartaal van 2022, ondanks de problemen met de Chinese bevoorradingsketen en productievertragingen. De firma merkte op dat Tesla die winst behaalde op een opbrengst van iets meer dan $18,7 miljard. Dat is een stijging van 81% jaar-op-jaar, van de $10,4 miljard omzet in het eerste kwartaal van 2021.

Tesla profited by more than $3 billion in the first quarter

Het bedrijf verkocht voor $679 miljoen aan emissiekredieten aan andere fabrikanten, tegen $314 miljoen in Q4 2021. De firma verdient geld door deze credits te verkopen aan automakers die minder “schone” auto’s produceren dan de Amerikaanse, en Europese overheden nodig hebben.

De verkoop van kredieten is in het verleden voordelig gebleken, en stelde Tesla in staat winst te maken terwijl zijn autoproducerende activiteiten wankelden. Afgelopen zomer beweerde het bedrijf dat zijn productie- en energieverkoopactiviteiten voor het eerst in zijn geschiedenis winstgevend waren, exclusief de verkoop van emissiekredieten.

Nieuwe fabrieken in Berlijn en Austin

Tesla had inderdaad een gedenkwaardig kwartaal. Het bedrijf opende twee extra fabrieken – een in Berlijn op 22 maart en een andere in Austin, Texas, op 8 april – terwijl het ook gedwongen was zijn fabriek in Sjanghai tijdelijk te sluiten vanwege de sterk stijgende COVID cijfers. De kwartaalresultaten van Tesla zullen waarschijnlijk gebukt gaan onder de kosten van de opening van die twee fabrieken en tegelijk de strijd om zijn Chinese fabriek operationeel te houden.

Vorige maand kondigde het bedrijf aan dat de productie in Berlijn begon en dat de levering van Model Y in april vanuit Texas begon. Bovendien verklaarde het bedrijf dat het later dit jaar in Texas structurele batterijpakketten met 4680 cellen zal gaan produceren, naast gewone batterijpakketten met 2170 cellen.

Het financiële rapport van Tesla komt ook op een solide kwartaal voor leveringen en productie. In het eerste kwartaal van 2022 verklaarde de firma dat ze 310.048 voertuigen aan haar klanten leverde. Elon Musk, Tesla’s CEO, noemde de prestatie “uitzonderlijk moeilijk”, waarbij hij wees op uitdagingen in de wereldwijde toeleveringsketen en op de sluiting van de fabriek in Sjanghai door een toename van het aantal COVID gevallen. Desondanks voorspelde Musk tijdens de winstgesprekken dat het bedrijf in staat zou zijn de productie op te schalen en dit jaar 1,5 miljoen voertuigen te produceren.

Aantal verkochte Tesla´s

Tesla meldde dat het 295.324 Model 3 en Model Y auto’s heeft afgeleverd, terwijl er 14.724 Model S en X voertuigen zijn afgeleverd. De leveringen groeiden licht van 308.600 in het vorige kwartaal en overschreden 184.800 in het eerste kwartaal van 2021, wat neerkomt op een stijging van 68 procent op jaarbasis. Tesla meldde dat het in de laatste drie maanden 305.407 auto’s heeft geproduceerd.

Bovendien heeft het bedrijf zijn stijgende inkomsten per voertuig gehandhaafd – de bruto automarge bedroeg 32,9 procent in Q1 2022, tegen 26,5 procent in Q1 2021. Volgens de investor notes van het bedrijf heeft het de gemiddelde verkoopprijs van zijn voertuigen opgevoerd en het aantal afgeleverde auto’s verhoogd.

Tesla presteerde beter dan zijn concurrenten bij het navigeren door de wereldwijde crises in de toeleveringsketen, en produceerde gedurende meerdere kwartalen record leveringen en winstcijfers. Door alternatieve halfgeleiders te verwerven en software te herschrijven, vermeed het bedrijf dezelfde problemen als andere grote fabrikanten.

Ook om niet-financiële redenen had Tesla een druk kwartaal. Het bedrijf kreeg terugroepberichten voor een reeks slecht werkende voorzieningen, waaronder een waarschuwingsgeluid voor voetgangers dat werd verduisterd door luide muziek die over de externe “Boombox” luidsprekers werd afgespeeld en een aspect van de Full Self-Driving beta software van het bedrijf waardoor voertuigen door sommige stoptekens konden rollen zonder volledig tot stilstand te komen.

De juridische problemen van Tesla verergerden dit kwartaal. De afdeling mensenrechten van Californië klaagde het bedrijf aan nadat veel werknemers naar buiten waren gekomen met beschuldigingen van rassendiscriminatie en pesterijen. Een voormalige zwarte Tesla werknemer kreeg $137 miljoen schadevergoeding nadat hij geklaagd had over een vijandige werkomgeving vol met “alledaagse racistische epitheten”. (De toekenning werd uiteindelijk verlaagd tot $15 miljoen door een rechter, die het oordeel van de jury als “buitensporig” omschreef).

En natuurlijk is er het verbluffende bod van Elon Musk van 48 miljard dollar op Twitter. Het is onduidelijk hoe Musk’s agressieve overnamepogingen Tesla of zijn aandeelhouders zullen beïnvloeden. Maar het is ongetwijfeld een vreselijke timing, gezien de kritieke mijlpalen die Tesla dit jaar nog moet halen.