Tenerife

Tenerife is een van de best bezochte eilanden van de Spaanse Canarische Eilanden, en met een goede reden: het is een van de mooiste plaatsen op de planeet. Een reisprogramma van een week voor Tenerife stelt je in staat alles te zien en te doen wat het eiland te bieden heeft. Maar wat je misschien niet weet is dat Tenerife veel meer is dan een feestbestemming, met een afwisselend landschap dat stranden, bergen en beboste landschappen omvat om te verkennen.

Tenerife

Tenerife

Door er heerlijke en redelijk geprijsde Spaanse tapas aan toe te voegen, zal je reis mensen van alle leeftijden aanspreken.

Het is aan te raden een auto te huren om deze reisroute te voltooien; autoverhuur op Tenerife is heel betaalbaar, met weekpakketten die al vanaf 50 EUR beginnen. Maar omdat Tenerife een goed ontwikkeld openbaar vervoer systeem heeft, kan een belangrijk deel van de reis per bus worden afgelegd.

De stad en de stranden van Noordoost-Tenerife zijn een must-see.

We beginnen vandaag met de verkenning van de noordoostelijke streek van Tenerife, met uitzondering van de Anaga streek, die morgen onder de loep wordt genomen! We zien het allemaal: van de stedelijke kern van het eiland tot een van de schilderachtigste stranden, en tenslotte terug naar onze thuisbasis in het noordelijk deel van het eiland.

Santa Cruz

Het eiland Tenerife heeft een bevolking van meer dan een miljoen mensen. Als je op het eiland rondrijdt, is het moeilijk voor te stellen dat er zoveel mensen wonen, en Santa Cruz de Tenerife is misschien wel de enige plaats waar dit ook maar enigszins mogelijk lijkt.

In deze stad woont bijna de helft van de mensen die op het eiland Tenerife wonen. Het mag dan ook geen enorme verrassing zijn dat de stad zelf beduidend minder aantrekkelijk is dan de bestemmingen op onze reisroute.

Mijn eerlijke mening is dat als je weinig tijd hebt of meer tijd op andere plaatsen wilt doorbrengen, je moet overwegen Santa Cruz over te slaan. Het nadeel is dat het uitdagend is om helemaal verkeerd te gaan als je geïnteresseerd bent in grondigheid en een inkijkje wilt krijgen in het stadsleven op het eiland.

Binnen een uur na het verlaten van Santa Cruz sta je op Las Teresitas Beach, dat misschien wel het bekendste strand van het hele eiland is. Je kunt er je schoenen uittrappen, een mojito bestellen en je ontspannen in de zon.

Het kost je 2-3 EUR om een strandstoel te huren, maar als je een strandlaken hebt meegebracht hoef je niets te betalen. Als je er genoeg van hebt, kun je omhoog rijden naar dit schilderachtige uitkijkpunt voor een panoramisch uitzicht over het strand.

La Laguna

Breng tenslotte de avond door in San Cristobal de la Laguna. Dit universiteitsstadje zou je gemakkelijk voor Cuba kunnen aanzien met zijn traditioneel vormgegeven balkons en felgekleurde huizen. Deze traditionele bodega bijvoorbeeld heeft tafels van wijnvaten, een fiets buiten, en een originele houten patio boven. Dit is een plaats waar ik gemakkelijk nog meer tijd had kunnen doorbrengen tijdens mijn uitgebreide reis naar Tenerife.

In Anaga kun je het regenwoud van Tenerife ervaren.

Als mensen aan Tenerife denken, denken ze meestal niet aan regenwouden, en dat is jammer. Als je aan Tenerife denkt, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk een mojito op het strand.

Het regenwoud van Tenerife bedekte een veel groter eilandgebied voordat de Spaanse ontdekkingsreizigers het “ontdekten”. Duizenden jaren lang hadden de Guanches het bewoond, de inheemse bevolking van het eiland. Helaas hebben overmatige houtkap en het kappen van bomen geleid tot de situatie waarin we ons nu bevinden, waar slechts een klein maar belangrijk deel van het bos bewaard is gebleven.

Wandelpaden en bergdorpjes die alleen bereikbaar zijn via smalle wegen met steile afdalingen bieden mogelijkheden om dit prachtige stukje natuur, dat te voet of per voertuig verkend kan worden, in je op te nemen. Bereid je voor op de wandeling door je camera en wandelschoenen mee te nemen.

Anaga Natuurpark is een beschermd gebied

Begin je bezoek aan Anaga door te stoppen bij het Centro de Visitantes, gelegen binnen het Parque Rural Anaga. De mensen van deze plaats kunnen je een kaart geven en je helpen bij het vinden van de juiste route.

Dit charmante stadje ligt aan de kust van Puerto de la Cruz en biedt volop mogelijkheden om te ontspannen en van de golven te genieten terwijl je aan de ene kant sangria drinkt en aan de andere een ijshoorntje eet. De beroemdste botanische tuinen van het eiland moet je zeker eerst bezoeken voor je naar het strand gaat.

De botanische tuinen van La Orotava

Eén ding dat een beetje verwarrend is aan de Botanische Tuinen van La Orotava is dat ze eigenlijk niet in La Orotava liggen (waar we morgen heen gaan). Dit is iets om rekening mee te houden als je de tuinen bezoekt. Maar als je het concept eenmaal doorhebt, ben je goed op weg om een stukje natuur te ontdekken dat verscholen ligt in een van de drukkere stedelijke gebieden van Tenerife.

Los Cristianos staat bekend om zijn strandleven.

Hopelijk heb ik je kunnen aantonen dat bezoekers van Tenerife op dit punt veel meer te ontdekken hebben dan strandbars op 500 meter afstand van hun all-inclusive resort. Prachtig terrein vind je op Tenerife, met alles van laurierbossen in Anaga tot vulkanische kliffen bij Punto de Teno en adembenemende canyons rond Masca.

Er is geen reden om de stranden van Tenerife te mijden, alleen maar om een indruk te maken. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen naar Tenerife reizen is dat het over het algemeen heel betaalbaar is, terwijl het op geen enkel deel van het eiland overdreven toeristisch is. Na bijna een week non-stop activiteit was een dagje aan het strand in Los Cristianos de ideale manier om mijn batterijen op te laden voor een zeer actieve laatste dag.

Los Cristianos

Los Cristianos is ongetwijfeld een van de meest essentiële “feeststeden” op het eiland Tenerife, dat in het zuidwesten van het eiland ligt. In de “vertrouwde” pubs komen veel Engelse feestgangers naar een voetbalwedstrijd kijken, en eerlijk gezegd is er niets mis mee om je bij hen aan te sluiten als je je gewoon wilt ontspannen – je bent tenslotte op vakantie.

Bron: Tenerife Forum