Ga je mee naar Zanzibar?

Zanzibar is een eiland gelegen aan de oostkust van Afrika, samen met het eiland Pebla vormt het een semiautonome staat. Zanzibar is onderdeel van Tanzania en wordt ook wel ‘spice island’ genoemd, dit is omdat het eiland bekend staat om kruiden zoals kruidnagel, noodmuskaat, kaneel en peper. Fijn natuurlijk, die specerijen, maar de reden dat men vooral naar Zanzibar gaat is de schoonheid van het eiland. Hagelwitte stranden, helderblauw water en palmbomen overal waar je kijkt: Zanzibar is een paradijs op aarde. In dit artikel volgt informatie over Zanzibar als vakantiebestemming, ga je mee?

Terug in de tijd

Zanzibar kent een rijke geschiedenis, de eerste bezetting vond plaats door de Arabieren. Zij maakten van Zanzibar een welvarende republiek, tot de Portugezen kwamen. Zanzibar werd veroverd en de handel werd stopgezet. Rond de 17e eeuw vond er opnieuw een verovering plaats: de Imam van Muscat, de hoofdstad van Oman, nam het eiland over. Hierna volgde de bezetting door het Verenigd Koninkrijk in het eind van de 18e eeuw. Zanzibar is onafhankelijk sinds 1963, waarna het zich samenvoegde met Tanganyika en het land Tanzania ontstaan is. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval, al heeft Zanzibar wel een autonome staat. Doordat Zanzibar in handen is geweest van verschillende landen, vind je verschillende invloeden terug in architectuur als je door het oude gedeelte van de stad loopt. Bijzonder om te zien. 

Ga je mee naar Zanzibar

Ontspanning en zon

Zanzibar staat bekend om de hagelwitte stranden, helderblauw water en palmbomen. Het is dan ook de plek om heerlijk te ontspannen op het strand en te genieten van het uitzicht. De zon schijnt het hele jaar door op het eiland en de temperatuur ligt tussen de vijfentwintig en drieëndertig graden. De eerste maanden van het jaar zijn het warmst, oktober is het meest koud (lees: vijfentwintig graden). De resorts en accommodaties op het eiland doen er alles aan de gasten van zoveel mogelijk comfort te voorzien. Je vindt er simpele hotelkamers, maar ook all-inclusive resorts en luxe villa’s.

Natuur Zanzibar

Naast de prachtige stranden, heeft Zanzibar dankzij het tropische klimaat een bijzonder mooie en groene natuur. Er zijn unieke planten, bomen en dieren te vinden, zoals de Zanzibarfranjeaap. De Zanzibarfranjeaap is een bedreigde diersoort die alleen voorkomt op Zanzibar. Het aapje is gemakkelijk te herkennen aan zijn vacht, deze is namelijk zwart met wit en rood. Andere diersoorten woonachtig op Zanzibar zijn de blauwe meerkat, de mangoest en de Zanzibar-boomklipdas. Ook heeft Zanzibar een National Park, genaamd Jozani Forest, dat je absoluut moet ontdekken! Hier is de kans zeer groot dat je de Zanzibarfranjeaap gaat tegenkomen.

Actie in Zanzibar

Niet alleen voor ontspanning kun je naar Zanzibar, het eiland biedt ook plaats aan de watersportliefhebbers. De meeste mensen komen er om te duiken, er wordt zelfs gezegd dat Zanzibar een van de mooiste plaatsen is om te duiken! Het zicht is er uitstekend, de temperatuur warm en de kleuren van het koraalrif oneindig. Naast duiken kun je er surfen, paragliden, jetskiën, kajakken en nog meer. Kortom: genoeg te beleven!

Praktische zaken

Om je van alle informatie te voorzien, volgen hier een aantal praktische zaken/tips die handig zijn te weten alvorens je naar Zanzibar vertrekt. 

  • De munteenheid is Tanziaanse shilling (TZS). Op het eiland kun je enkel geld afhalen in Stone Town en alleen met creditcard. Toch wordt de dollar er ook geaccepteerd als betaalmiddel, handig is het om voor je vertrek al wat dollars bij je te hebben.
  • Drink water uit flessen, ook voor het tandenpoetsen en mondspoelen. Kraanwater drinken wordt sterk afgeraden.
  • Het verkeer is chaos en hiernaast linksrijdend. Wil je de stad verkennen? Ga dan op excursie, dat is vele malen veiliger dan zelf een auto huren.
  • Er zijn een aantal vaccins verplicht of sterk aangeraden. Het vaccin voor gele koorts is verplicht, de vaccins voor hepatitis A en DTP zijn sterk aangeraden.