Elektrische verwarming kan je helpen geld te besparen op je hoge gasrekeningen

De gasprijzen zijn de laatste maanden sterk gestegen, en dat merk je direct in je portemonnee. Gas is zowel duurder als meer vervuilend dan elektriciteit, en het is ook minder efficiënt. Het is nu tijd om over te schakelen op milieuvriendelijke woonproducten zoals zonnepanelen op het dak en infraroodstraling voor huisverwarming. We leggen uit waarom overschakelen op elektrische verwarming met infrarood nu een goed idee is, gezien de hoge kosten van gas. Infrarood verwarming wordt aangedreven door elektriciteit en is ongelooflijk energiezuinig in verbruik.

Hoge gasrekening verlagen door elektrisch verwarmen

Waarom het de voorkeur verdient je huis te verwarmen zonder gas te gebruiken

Je huis verwarmen zonder gebruik te maken van gas is aanzienlijk efficiënter. Zowel om milieuredenen als om een hoge gasrekening te helpen verminderen zijn dit essentiële overwegingen. Elektrische verwarming met infrarode straling kan je tot 40% op je verwarmingskosten besparen, en nog meer als je het gebruikt in plaats van gas of olie. Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, waar je huis staat, en hoe comfortabel je zelf met je thermisch comfort bent.

Brandstof voor gaskachels komt van fossiele brandstoffen, die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het verkieslijk je huis te verwarmen met energie die duurzaam geproduceerd wordt. Volgens het Klimaatakkoord van Parijs moeten alle huizen en gebouwen tegen 2050 volkomen gasvrij zijn. Tegen die tijd zullen we allemaal verlost zijn van de hoge gasrekeningen. Tegen 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen omgebouwd zijn om milieuvriendelijk te zijn. Stel het niet langer uit; begin in plaats daarvan meteen met het verwarmen van je huis zonder het gebruik van gas. En verlaag meteen ook de hoge gasrekening.

De factoren die bijdragen tot hoge gasrekeningen

De hoge prijs van benzine is in de eerste plaats verantwoordelijk voor een hoge gasrekening. Daarnaast dragen ook andere factoren bij tot hoge gasrekeningen. Bijvoorbeeld omdat je huishouden een gedaanteverandering heeft ondergaan. De gezinssamenstelling is veranderd door een nieuwe huisgenoot of een kind. Omdat je vaker vanuit huis werkt, zet je overdag de gaskachel aan, wat vroeger niet het geval was. Je manier van leven is veranderd; je neemt bijvoorbeeld vaker of langer een douche, hebt een verbouwing ondergaan, of gebruikt verschillende kamers in huis waar de verwarming de hele dag aanstaat.

Een andere factor die bijdraagt tot je hoge gasrekening is de manier waarop je je huis verwarmt. Stel bijvoorbeeld dat je besloot een vloerverwarmingssysteem te installeren. Mogelijk ging er iets mis tijdens de installatie, of zijn er andere problemen aan de hand. Omdat je tijdens de wintermaanden een ziek gezinslid in huis had, zette je de verwarming regelmatig een paar graden hoger. Een te hoge gasrekening is voor niemand leuk, maar hoe je je huis verwarmt kan je helpen geld te besparen op je energierekeningen.

Infrarood verwarming wordt gebruikt om een complete verwarmingsoplossing te bieden. Elektrische verwarming met infrarood technologie is een uitstekend alternatief om geen of heel weinig gas te gebruiken. We gaan dieper in op hoe je infrarood verwarming kunt gebruiken als duurzame verwarmingsbron voor je huis. Evenals de mogelijke toepassingen van woningverwarming met infrarood panelen.

Wat is infrarood verwarming, en hoe werkt het in een woonomgeving?

Dus, hoe werkt infrarood verwarming, en wat heeft de huiseigenaar er aan? Hoe en waar leg je de warmtepanelen op hun plaats? Onze Duitse buren gebruiken al jaren infrarood panelen om hun huizen te verwarmen, waardoor ze een bekende vorm van woningverwarming zijn geworden. Ook in België en Nederland wordt deze verwarmingsmethode steeds populairder, omdat steeds meer mensen kiezen voor milieuvriendelijke manieren van verwarmen.

Infrarode straling verwarmt een ruimte anders dan de traditionele methode om een ruimte te verwarmen, die we convectieverwarming noemen. Radiatoren of vloerverwarming kunnen in dit geval gebruikt worden om de lucht in de ruimte te verwarmen, zoals nodig kan zijn. Iedereen weet dat warmte eerst naar de oppervlakte opstijgt. Je moet dus iets langer wachten voor de warmte lager gezet wordt. Daarna wordt de warme lucht door de kamer gecirculeerd.

Verwarmen met infrarood technologie werkt anders. Voor de werking van deze kachels worden stralingsgolven van warmte gebruikt. Het is niet de lucht die verwarmd wordt, maar wel de voorwerpen die direct aan het stralingsveld blootgesteld worden. Denk aan het scenario waarin je een infrarood paneel boven de zithoek installeert. De infrarode stralen verwarmen de bank en ook jou en je bezittingen. Zodra de zonnestralen je huid raken, merk je een aangename warmte die zich over je hele lichaam verspreidt. En het is heel comfortabel om in deze houding te zitten.

Elektrische verwarming kan je helpen geld te besparen op je hoge gasrekeningen

Met infrarode straling wordt energie omgezet in aangename stralingswarmte, die door elektrische verwarming wordt bereikt. Voor dit proces is geen gas nodig. Met infrarood panelen kun je je huis, kantoor of andere ruimte verwarmen zonder gas te gebruiken, en dat is milieuvriendelijk.

Iedereen begrijpt dat we, na het Klimaatakkoord van Parijs, allemaal het gas uit zullen moeten doen tegen 2050. Nieuwe huizen worden nu al zonder gasleiding gebouwd, dus moeten ze anders verwarmd worden. Dat is maar goed ook, want het dwingt je andere mogelijkheden te overwegen.

Het is zeer aan te bevelen om infrarood panelen te gebruiken om je huis te verwarmen. Stralingsverwarming kan als primaire of aanvullende warmtebron gebruikt worden. Bovendien kunnen ze gebruikt worden in huizen die structureel niet geschikt zijn om een warmtepomp of een bijbehorend warmte-afgiftesysteem goed te laten werken. Denk aan het geval van monumentale bouwwerken of constructies waar onvoldoende ruimte is of geen mogelijkheid om vloerverwarming te installeren.

Sommige huizen kunnen niet voldoende geïsoleerd worden. Het is mogelijk om in deze woningen een IR-verwarmingssysteem met een warmtepomp te gebruiken. Dit zijn de enige twee milieuvriendelijke opties om je huis te verwarmen als je geen gas wilt gebruiken. Daardoor kun je afscheid nemen van je hoge gasrekening.

Een (warmtepomp) boiler kan gebruikt worden om warm tapwater te geven. Infrarood panelen als primaire warmtebron zijn een kosteneffectieve optie. Als ze als primaire verwarmingsbron gebruikt worden, verbruiken stralingspanelen iets meer elektriciteit dan een warmtepomp, maar slechts met een kleine marge. Dit verschil is lang niet zo groot als veel mensen denken. Bovendien kun je dit probleem voor een deel van het jaar ondervangen door een extra zonnepaneel te installeren. Nogmaals, er zijn geen onderhoudskosten met onze verwarmingspanelen, de installatie is eenvoudig, en het verbruik is zeer rendabel.

Infrarood verwarmers hebben de volgende eigenschappen: – Gelijkmatige verwarming van de ruimte.
– Omdat er geen luchtcirculatie is, zinken stofdeeltjes naar de grond, en is de lucht schoon.
– De muren zijn aanzienlijk warmer dan de omringende lucht.
– Er is geen condensatie van vocht op de muren
– De mogelijkheid om comfortabel te zijn bij lage luchttemperaturen.
Er ontsnapt slechts een heel klein beetje warmte-energie als ramen en deuren geopend worden.
– Er zijn geen onderhoudskosten.
– De installatie is eenvoudig.

Maak een eind aan je hoge gasrekeningen

De elektrische IR-verwarming van Warmteshop maakt een dure gasrekening overbodig. Door groene energie te gebruiken verwarm je bovendien niet alleen efficiënt, maar je stoot ook geen CO2 uit in de atmosfeer. Door zonnepanelen op je dak te installeren kun je nog meer geld besparen op je dure gasrekening.

We hebben nog een paar tips over hoe je het meeste uit infrarood verwarming kunt halen, die je moet overwegen.

– Als je de thermostaat één graad lager zet, bespaar je jaarlijks ongeveer 6 procent op je verwarmingskosten. – Omdat infrarood verwarming meer warmtecomfort geeft, kun je de temperatuur van de kamer toch al met 2 tot 3 graden verlagen. Bereken je winst nadat je de hoge gasrekening van je totale winst hebt afgetrokken.

– Meer kosteneffectieve verwarming met digitale thermostaten: In tegenstelling tot analoge thermostaten kun je met intelligente digitale thermostaten en apps voor mobieltjes de verwarming regelen, wat aanzienlijker besparingen oplevert. Omdat hij niet onnodig wordt aangezet, kun je met de digitale thermostaat flink besparen op je energierekening. Ga je een tijdje weg, ga je slapen, gebruik je maar één kamer, of ben je op weg naar huis van een reis? Stel je digitale thermostaat van tevoren in, of gebruik de App op je smartphone om je thermostaat op afstand te bedienen. Het onmiddellijke resultaat zal een verlaging van je hoge gasrekening zijn.

Een gericht verwarmingssysteem verwarmt alleen de delen van het huis waar warmte nodig is. Met IR-verwarming bereiken de panelen hun volle sterkte in 5 tot 12 minuten, een belangrijk voordeel. Daardoor is er maar heel weinig opwarmtijd nodig. Dit bespaart je een aanzienlijk bedrag op je hoge gasrekening.

– Plaats de verwarmingspanelen op een open muur of plafond, zodat ze vrij en effectief kunnen stralen. Laat de Warmteshop deskundige je adviseren over de plaats waar de panelen het beste tot hun recht zullen komen.

Maak een goede berekening van het vermogen dat de verwarmingspanelen nodig hebben. Zodat je werkelijk veel geld kunt besparen op je gasverbruik en je hoge gasrekening kunt verlagen. Te veel vermogen is verspilling, en te weinig vermogen heeft tot gevolg dat de verwarming de hele tijd aan staat. Laat een Warmteshop specialist de juiste hoeveelheid vermogen berekenen voor de verschillende kamers in je huis, van de verwarming van een woonkamer tot een badkamer.

– Als laatste punt willen we erop wijzen dat een goed geïsoleerde woning je natuurlijk geld bespaart op je hoge gasrekening. Dubbele ramen, isolatie in de muren, het vervangen van verouderde kozijnen, en het aanbrengen van tochtstrips zijn allemaal aan te bevelen.

Bron: Hoge gasrekening? Stap over op infrarood verwarming