Een dagje naar Antwerpen

Antwerpen, ’t stad. De stad van het bolleke, van diamanten, de haven en het prachtige station. Deze bijzonder mooie stad telt zo’n half miljoen inwoners en wordt bezocht door miljoenen toeristen elk jaar. Niet zo gek, Antwerpen is een stad vol geschiedenis, leven en bezienswaardigheden waar je je gemakkelijk een dag (of een paar) vermaakt. In dit artikel de typische dingen die bij Antwerpen horen en je zeker niet mag missen als je de stad een bezoekje gaat brengen.

Een dagje naar Antwerpen

Diamanten

Antwerpen speelt een belangrijke rol in de internationale handel van diamanten. Zo’n vijfhonderd jaar geleden begon de eerste handel in diamanten en vanaf dat moment heeft Antwerpen altijd een grote, al dan niet de grootste, rol gespeelt in deze wereld. Het Diamant district in Antwerpen is 1,6 vierkante kilometer groot en is daarmee de grootste ter wereld. Dit gebied ligt rondom het station en wordt bezocht door vele toeristen, maar ook reist men van ver om diamanten te kopen in Antwerpen. Als je de stad bezoekt, bots je er direct op als je uit het station loopt. Overal kleine winkeltjes met glimmende etalages! 

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Deze gotische kathedraal gelegen aan de handschoenmarkt is de hoofdkerk van Antwerpen en is gewijd aan Maria. Met haar ruim honderdtwintig meter hoge toren steekt ze ver boven de stad uit en zie je haar al vanaf grote afstand. Er werd maar liefst twee eeuwen gebouwd aan de kathedraal. 

Brouwerij de Koninck

De Koninck is Antwerpens eigen brouwerij. Deze brouwerij, gelegen in district Berchem staat bekent om ’t bolleke: Antwerps trots als het om bier gaat! Naast ’t bolleke, brouwt de Koninck ook nog andere bieren en tijdens zo’n tour doorheen de brouwerij mag je ze allemaal proeven. Als je in Antwerpen bent moét je echt een bolleke proeven, beloofd?

Overal chocolade

Wie België zegt, zegt chocolade! Antwerpen heeft naast de vele chocolaterieën ook het grootste chocolademuseum ter wereld. In dit museum leer je van alles over je favoriete chocola, je volgt de weg van boon tot chocolade en het beste van allemaal? Je mag alles proeven! Een echte aanrader voor wie en van musea houdt én van chocolade.

De grote markt

Deze markt, centraal gelegen in Antwerpen wordt omringt door vele terrasjes en grenst aan het Stadshuis. In het midden van de grote markt staat de Brabofontein, een fontein met een verhaal. De soldaat op de fontein, Silvius Brabo, zou zich verzet hebben tegen de reus Antigoon die veel geld eiste van de schippers van de schelde. Silvius was het zat, versloeg de reus, hakte zijn hand af en gooide deze in de schelde. Antwerpen zou ontstaan zijn uit ‘Handwerpen’, volgens de legende. De grote markt is een fijne plek, je kunt er wandelen of uitrusten op een van de vele terrassen.

Het station en de Meir

Het station van Antwerpen is een toeristische attractie op zich. Dit gigantische station telt drie verdiepingen en is een aantal decennia terug volledig gerenoveerd. De architectuur is bijzonder mooi en wanneer je in Antwerpen bent moet je het station maar eens goed bekijken. Wanneer je het station uitloopt, sta je direct op de Meir. Een lange winkelstraat die door heel de stad loopt en je naar de Groenplaats brengt. Als je van shoppen houdt, ben je in Antwerpen aan het goede adres.