Carnaval vieren in Rio de Janeiro

ls je denkt dat carnaval uitbundig wordt gevierd in Nederland, dan zou je carnaval in Brazilië eens moeten zien. Tijdens dit feest wordt het werk in het hele land stilgelegd en staat alles in het teken van carnaval. Het wordt het grootst gevierd in Rio de Janeiro, deze stad staat dan ook helemaal op z’n kop tijdens dit feest. Maar ook in de steden Olinda en Salvador wordt het goed gevierd. Wat houdt het feest eigenlijk in en wat kun je verwachten als je naar Brazilië reist om dit mee te maken? Alle info in dit artikel!

Oorsprong carnaval

Carnaval is van origine een katholiek feest dat veertig dagen voor Pasen begint. Hoewel het merendeel van Brazilië katholiek is, heeft de manier van carnaval vieren tegenwoordig weinig te maken met het geloof. Carnaval stond vroeger in het teken van feest en veel eten omdat hierna de vastentijd begon en men zich moest voorbereiden op schamele dagen. Dit vierdaagse feest begint officieel op zaterdag en eindigt dinsdag, maar wordt vaak wel zo’n tien dagen gevierd, toch zeker in Rio de Janeiro. In Nederland wordt het op dezelfde tijd gevierd, maar in tegenstelling tot bij ons, valt in Brazilië carnaval in de zomer. Daar waar carnaval vroeger om eten en voorbereiding op het vasten draaide, draait het tegenwoordig om dansen en uitleven op straat en dat merk je.

Een groot feest

Carnaval is het grootste feest van Brazilië, het feest bevat invloeden uit de Afrikaanse, Portugese en Indiaanse cultuur en hoewel het feest niet in elke stad op dezelfde manier gevierd wordt, staan dans en uitbundigheid wel centraal. Gigantische parades van dansgroepen en praalwagens bewegen zich voort in de stad gevolgd door groepen toeschouwers die meedansen. De dansgroepen, ook wel sambagroepen genoemd concurreren met elkaar om de mooiste dans en praalwagens. Om je een idee te geven van de omvang van het feest: de stad kan wel twee miljoen feestgangers bevatten die allemaal meedoen. Twee miljoen, allemaal in één stad. Overal vind je felle kleuren, muziek, drank, eten en dans. Een groot feest, voor de liefhebber fantastisch!

Als toerist naar Rio voor carnaval

Carnaval trekt enorm veel toeristen aan, zo’n driekwart van de jaarlijkse bezoekers aan Brazilië zijn er te vinden tijdens carnaval. De hotels, hostels en andere verblijfplaatsen zijn rond deze tijd ook enorm verhoogd in prijs, net als de prijzen voor eten en drinken. Tijdens carnaval draait de stad ook echt alleen maar om carnaval. Als je van plan bent om te shoppen tijdens carnaval in Rio de Janeiro, moet ik je teleurstellen: vaak zijn alle winkelcentra dicht. Hiernaast is rust nergens te bekennen in de stad, maar ik denk dat wanneer je naar Rio de Janeiro gaat om carnaval mee te maken en te vieren, je ook niet echt op zoek bent naar rust. Hoewel carnaval vieren in Rio relatief veilig is, is het toch aan te raden geen waardevolle spullen mee te nemen en een taxi te nemen wanneer je je verplaatst. Better safe then sorry.