Apple zal dit najaar zijn eerste grote partij koolstofvrij aluminium kopen voor de iPhone SE

Dit komt nu Apple aankondigt dat het zijn eerste partij koolstofvrij aluminium van industriële afmetingen zal kopen voor gebruik in zijn goedkope iPhone SE. Het maakt deel uit van zijn voortdurende inspanningen om het milieu-effect te verminderen van het metaal dat het op grote schaal gebruikt in productbehuizingen.

Details over de aankoop, waaronder de omvang en de kosten, werden niet bekend gemaakt.

Volgens een recent rapport heeft de iPhone maker stappen ondernomen om minder afhankelijk te worden van het koolstof-intensieve metaal, dat tijdens het smeltproces directe broeikasgassen uitstoot en vanwege zijn milieu-impact tot ontevredenheid bij consumenten, activisten en investeerders heeft geleid.

Apple kocht in 2019 voor het eerst een kleinere partij van het in het lab gekweekte metaal van Elysis, een in Montreal gevestigde joint venture tussen twee van ‘s werelds grootste aluminiumleveranciers – Alcoa en Rio Tinto – om de prestaties van het metaal te testen. Het bedrijf had metaal gebruikt in zijn 16 inch MacBook Pro, die eerder dit jaar uitkwam.

Elysis had aanvankelijk gehoopt zijn technologie, die een keramische anode gebruikt om aluminium te produceren terwijl alleen zuurstof wordt uitgestoten, tegen 2024 op de markt te brengen, toen het zijn plannen voor het eerst aankondigde.