Amsterdam Centrum bezoeken

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is de bekendste en meest bezochte stad, die elk jaar veel bezoekers trekt. Veel bezoekers hebben echter voor hun aankomst weinig kennis over de stad, behalve over de beroemde rosse buurt en de liberale regels van de stad over marihuana en prostitutie. Die zijn interessant, dat zeker, maar er is zoveel meer te zien in de stad, ook in de historische wijk van Amsterdam.

Amsterdam centrum

Is het je ooit onder de aandacht gebracht dat het hele centrum van Amsterdam (Amsterdam Old Town) is aangewezen als UNESCO Werelderfgoed? Het is een genoegen voor bewoners en bezoekers om in dit levendige openluchtmuseum hun dagelijkse gang te gaan. Een groot deel van het ingeschreven bezit bestaat uit grachtengordels die dateren uit de 17e eeuw. Deze grachtengordels omvatten de Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht, en Singel, die in het hart van Amsterdam Old Town liggen. De omliggende gebieden van Amsterdam Old Town worden echter ook beschermd als deel van de bufferzone.

#1: Breng een bezoek aan het oudste gebouw van Amsterdam.

De Oude Kerk is het oudste bouwwerk in het historische centrum van Amsterdam. Het werd oorspronkelijk in 1213 gebouwd en staat tegenwoordig in het hart van de beroemde rosse buurt van Amsterdam. Je kunt een rondleiding door het gebouw krijgen of naar binnen gaan om de meest recente kunstwerken te bekijken die tentoongesteld worden. Drink daarna een kopje koffie in Quartier Putain of Koffieschenkerij, die er vlak naast ligt.

#2 Maak een rondvaart door de Oude Stad van Amsterdam.

Een rondvaart door de Oude Stad van Amsterdam is een must-do activiteit tijdens je bezoek. Vanaf het water bekeken ziet de stad er heel anders uit. Terwijl je door de grachten en over boogbruggen dobbert, kun je de aanblik van de mooie 17de-eeuwse grachtenhuizen die overal om je heen staan, in je opnemen. Je kunt een gewone rondvaart regelen of zelfs een speciale, waarbij je tegen een kleine meerprijs een maaltijd bij kaarslicht krijgt of all-you-can-drink alcohol.

#3 Neem een kijkje in de Waag

De Waag is een 15de-eeuws bouwwerk in het hart van de Oude Stad van Amsterdam dat qua uiterlijk aan een kasteel doet denken. Hoewel het aanvankelijk gebouwd was als stadspoort en deel uitmaakte van de verdedigingsmuren, fungeerde het later als een “weeghuis” om belastingen te innen op goederen die de stad binnenkwamen. Op Rembrandts schilderij De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp is te zien hoe het bouwsel gebruikt wordt als gildehuis en anatomisch theater van een chirurgijn.

In de Waag is nu een restaurant gevestigd dat plechtig verlicht wordt door kaarslicht. Neem even pauze en geniet van een drankje en een hapje.

#4 Breng een bezoek aan de Verborgen Hofjes

In de hele Oude Stad van Amsterdam en in veel andere oude Nederlandse steden zijn geheime binnenplaatsen, hofjes genoemd, verspreid over de oudste wijken van de stad. Deze bouwsels werden aanvankelijk gebruikt om gratis of goedkoop onderdak te bieden aan weduwen en oudere dames die een verblijfplaats nodig hadden. Vele ervan bieden nog steeds goedkope huisvesting aan hun huurders, die oudere vrouwen of universiteitsstudenten kunnen zijn. Het Begijnhof, dat vlak bij het Spui ligt, is het bekendste hofje van Amsterdam. Zet een stap in deze oase van rust en stilte in het hart van Amsterdams historische Oude Stad. Er zijn ook meer van deze verborgen hofjes in de Jordaan.

#5 Winkels in Amsterdam centrum

De Negen Straatjes, vaak de Negen Straatjes genoemd, is een prominente winkelbuurt in het historische centrum van Amsterdam. Dit gebied bestaat uit drie evenwijdige wegen die elk door de grachten in drie blokken verdeeld zijn, zodat er in totaal negen straatjes zijn. In dit gebied vind je boetiekjes die kleding en woninginrichting verkopen en verschillende aantrekkelijke cafés. Als je traditionele Hollandse pannenkoeken wilt proeven, kun je bij Pancakes stoppen voor een hapje.

#6 Nip aan een drankje op een dakterras

Als je op een mooie dag in Amsterdam Old Town kunt zijn, stop dan zeker voor een drankje en een hapje op een van de prachtige grachtenterrassen van de stad. Een goed koffiehuis vind je op vrijwel elke hoek van de Amsterdamse Oude Stad, maar een paar van onze favorieten zijn Cafe ‘t Smalle, Van Zuylen, en Spanjer & van Twist, onder anderen. Bitterballen is een beroemde Hollandse lekkernij die uitstekend samengaat met een koud biertje. Het is zeer aan te bevelen wat bitterballen te bestellen als je dat nog niet gedaan hebt.

#7 Breng een bezoek aan het Paleis

Het Koninklijk Paleis van Amsterdam, gelegen op de Dam in de Oude Stad van Amsterdam, is een must-see. Het diende aanvankelijk als gemeentehuis, maar is nu de plaats waar formele functies van de Nederlandse monarchie en de Nederlandse regering plaatsvinden. Het paleis is echter ook open voor het grote publiek. Maak gebruik van de audiotour, die je over de Nederlandse geschiedenis laat leren terwijl je door de zalen dwaalt en de prachtige zalen en luxueuze inrichting waardeert.

Bron: Taxi Amsterdam Centrum