5 x citytrip inspiratie!

Het voorjaar, de ideale tijd om te citytrippen! De zomervakantie is nog ver weg, maar toch wil je er graag een paar daagjes op uit. Logisch ook, want wat is er dan leuker dan een nieuwe stad ontdekken? De bezienswaardigheden checken, de typische toerist uithangen en genieten van de lokale lekkernijen. Omdat er zo ontzettend veel leuke steden te zijn in Europa, volgen er in dit artikel vijf te gekke steden die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent en je kunnen inspireren voor je volgende citytrip!

Ljubljana

Ljubljana, Slovenië
Waarschijnlijk denk je bij Slovenië niet direct aan het land dat barst van de leuke steden. Slovenië moet op dit vlak nog meer ontdekt worden in vergelijking met andere meer bekende steden. Toch is Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, een verrassende bestemming voor je reis! Een bijkomend voordeel van een nog niet zo bekende stad? Het is er rustiger én in de meeste gevallen goedkoper! Wat kun je er zoal doen? Ljubljana bevat imposante bouwwerken zoals het roze Franciscanenklooster of het kasteel Ljubljana Grad. Ook kun je door de grachten van Ljubljana SUP’en, vind je overal in de stad heerlijk ijs en kun je op de Grote Markt terecht voor allerlei plaatselijke lekkernijen.

Sarajevo, Bosnië en Herzegovina

Sarajevo is een veelzijdige stad waar oosterse en westerse culturen samen komen en oud en nieuwe elkaar afwisselen. Iets zeer kenmerkends voor Sarajevo zijn ‘Sarajevo rose’, rode markeringen van verf op de vloer. Ze zijn gelegen op plaatsen waar mensen zijn omgekomen door granaten tijdens de oorlog en staan symbool voor de herdenking hiervan. Ook vind je veel rode rozen terug in streetart, doorheen heel de stad. Sarajevo bevat een kabelbaan die het stadje verbindt met de bergen, perfect om mooi uitzicht te hebben over de stad. Wat Sarajevo nog meer te bieden heeft? De oude brug van Mostar, Sarajevo City Hall, The Yellow Fortress en hiernaast talloze terrasjes en restaurants. Plezier gegarandeerd in Sarajevo!

Cardiff, Wales
Cardiff is de hoofdstad van Wales en bevat alles voor de perfecte citytrip. Het kent genoeg bezienswaardigheden zoals het National Museum, City Hall en Cardiff Castle. Of bezoek het Millenium Stadium of Principality Stadium, dat nog leuker is het wanneer er een wedstrijd gespeeld wordt. Cardiff bevat natuurlijk ook talloze pubs waar je terecht kan voor een ijskoud biertje en heb je behoefte aan iets meer groen om je heen? Het Bute Park is een honderddertig hectare groot park dat vroeger het terrein van Cardiff Castle vormde, tegenwoordig is het een park waar je fijn kunt wandelen en uitrusten.

Trømso, Noorwegen
Trømso gaat schuil onder meerdere bijnamen, zo wordt het ook wel ‘poort naar de Noordpool’ en ‘Parijs van het noorden’ genoemd. Dit stadje gelegen in het noorden van Noorwegen is de grootste van Noord-Noorwegen, je merkt dit direct doordat het er bruist van de energie. Je kunt er heerlijke restaurants vinden, maar ook een sneeuwscootersafari doen of een tocht met de hondenslee maken. Of wat dacht je van een kabelbaan over geheel het stadje? Trømso is een prachtig stadje waar je je met gemak een paar dagen kunt vermaken, alleen dat zicht op de bergen al.

Wroclaw, Polen
Wroclaw ligt in het zuidwesten van Polen, gelegen aan rivier de Oder. Wroclaw wordt ook wel ‘stad van de duizend bruggen’ of ‘Venetie van Polen’ genoemd, dit komt doordat de stad bestaat uit meer dan twaalf eilanden die verbonden worden door meer dan honderd bruggen. Een bezoek aan Wroclaw staat garant voor plezier en avontuur. Zo kent het bijzondere gebouwen, kleurrijke huizen en is het de woonplaats van zo’n driehonderd kabouters. Wat? Juist! In Wroclaw vind je driehonderd kabouterbeeldjes die ooit in de stad zijn geplaatst als protest tegen de bezetting door de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek. Je kunt ze overal spotten en dit maakt de wandeling door de stad nog leuker.