5 fouten die je tech apparatuur ruïneren

Onze toestellen vertegenwoordigen aanzienlijke financiële investeringen. Als je waar voor je geld uit je technologie wilt halen, moet je er goed voor zorgen. Regelmatig onderhoud is één methode om de concurrentie een stap voor te blijven. Klik of tik op de afbeeldingen hieronder om meer te leren over zes preventieve onderhoudstaken die je nu kunt uitvoeren om een dure reparatierekening later te voorkomen.

5 fouten die je tech apparatuur ruïneren

Hoeveel procent van de tijd laat je je telefoon in het stopcontact zitten? Het is door Apple gemeld dat wanneer je iPhone “langere tijd volledig opgeladen blijft(en), de gezondheid van de batterij in gevaar kan komen.”

Hetzelfde kan gezegd worden van fabrikanten van Android telefoons, waaronder Samsung. “Laat je telefoon niet voor langere tijd of ‘s nachts in een oplader zitten.” Volgens Huawei kan “het zo dicht mogelijk bij het midden houden van je batterijniveau (30 procent tot 70 procent) de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen.”

Het aanhouden van een opgeladen telefoon – maar niet volledig opgeladen – is de officiële aanbeveling. Maak er een gewoonte van om je elektronische apparaten uit het stopcontact te halen als ze volledig opgeladen zijn.

Je neemt buitensporig veel tijd om je laptop op te laden

Batterijen voor laptops hebben een beperkt aantal laad-ontlaad cycli te gebruiken. Als je je batterij regelmatig volledig laat ontladen, schaadt dat het laad-ontlaadproces en verkort je de beoogde levensduur.

Een andere manier waarop de efficiëntie van je laptop batterij achteruit kan gaan is door overmatig gebruik. Denk aan het volgende scenario: je laadt je laptop regelmatig op van 30 procent tot 50 procent, of ongeveer 20 procent per keer. Als je dit proces vijf keer herhaalt, heb je één batterijcyclus voltooid, wat betekent dat je je laptop van begin tot eind volledig hebt opgeladen.

Een goede vuistregel is om je batterij het grootste deel van de dag tot minstens 40% van zijn maximale capaciteit opgeladen te houden. Controleer de gezondheid van de batterij van je laptop door hier te tikken of te klikken.

Je kiest de goedkoopste optie die er is.

Weersta de verleiding om de meest goedkope vervanging te kopen als je je oplaadkabel verliest, of als een USB kabel rafelig wordt. De paar dollar die je bespaart door een goedkope vervanger te gebruiken zal vrijwel zeker de prestaties van je toestel schaden.

Fabrikanten van oplaadkabels en kabels die een universeel product verkopen willen niet dat je weet dat ze vaak niet de juiste spanning hebben die nodig is om met je specifieke toestel te werken. Wat is hiervan de betekenis? Het is mogelijk dat je batterij niet de hoeveelheid sap krijgt die hij nodig heeft om volledig op te laden. Erger nog, het heeft de mogelijkheid de levensduur van de batterij te verkorten.

Te goedkope opladers kunnen ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bij veel generieke telefoon-opladers is de kans kleiner dan bij hun tegenhangers van een merknaam dat ze voldoen aan de richtlijnen voor veiligheids- en kwaliteitstesten, met ernstige schokken en brandwonden op de huid van de gebruiker tot gevolg.

Geef, indien mogelijk, iets meer geld uit om een vervangende oplader en kabel te kopen bij de fabrikant van het toestel of bij een vertrouwde derde fabrikant. Tik of klik hier voor een degelijke aanbeveling van derden voor iPhone en Android gebruikers.

Je bent onverantwoord bezig

De smartphones van vandaag zijn gebouwd om redelijk robuust te zijn. Ze zijn over het algemeen bestand tegen water, stof, en een klein beetje vocht. Maar je toestel in een hete auto laten liggen of blootstellen aan de zon kan ernstig letsel tot gevolg hebben. De batterij kan daardoor lekken of oververhit raken, en gegevens kunnen door het voorval verloren gaan of beschadigd worden.

Ook extreem koude temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de prestaties van je telefoon. Omdat lithium-ion batterijen gevoelig zijn voor vriestemperaturen, kunnen ze stoppen met het ontladen van elektriciteit. Dit kan resulteren in een verkorte levensduur van de batterij, problemen met het scherm en zelfs barstend schermglas.

Je bent een sloddervos, om het zacht uit te drukken

Is je computer of ander elektronisch apparaat blinkend schoon of aangekoekt met kruimels en vlekken? Het gaat er ook niet alleen om de dingen schoon te houden. Stof en vuil kunnen grote schade toebrengen aan computers, televisies, en andere dure elektronische apparaten.

Hier zijn enkele van de meest kritische hulpmiddelen die ik bij de hand houd om mijn apparaten in goede staat te houden:

Het is handig bij het schoonmaken in kleine ruimten of in moeilijk bereikbare spleten waar perslucht niet beschikbaar is. Als je geen fan bent van het afval dat gewone perslucht produceert, overweeg dan het gebruik van een elektrische luchtstofdoek.

– Isopropyl alcohol: Blijf bij het schoonmaken van je elektronische apparatuur uit de buurt van huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Een goede vuistregel is dat als je het gebruikt om je keuken schoon te maken, het niet geschikt is voor het schoonmaken van je computer of elektronische apparaten of apparatuur.

Je kunt ook schoonmaakdoekjes proberen als je geen zin hebt in de rommel die alcohol of water kan veroorzaken. Deze koop ik regelmatig.

– Gedestilleerd of gezuiverd flessenwater: Leidingwater kan minerale vlekken en vlekken achterlaten.

– Zachte doeken: Pluisvrije kleren zijn je beste vriend; vermijd het gebruik van papieren handdoeken of tissues, die krassen op het glas maken en deeltjes achterlaten. Als je een stof hebt die 100 procent katoen is, werkt dat ook.